Architect or LandmarkBetextureerbare bedding

Gereedschappenset

Betextureerbare bedding

Terreinbewerkingsobjecten

Landschap

Een betextureerbare bedding is een terreinbewerkingsobject dat een 2D-polygoon omzet naar een zone waarop je een textuur kunt aanbrengen, bijvoorbeeld een graszode vullen met echt gras, een terras met klinkers enzovoorts. Zo bereik je hoge fotorealistische resultaten bij het renderen. Je kan een betextureerbare bedding creëren met het gereedschap Terreinbewerkingsobjecten of door een polylijn te tekenen en vervolgens het commando Creëer objecten d.m.v. meetkundige vorm te gebruiken (zie Creëer objecten op basis van vormen).

Om een betextureerbare bedding te creëren:

Activeer het gereedschap en de methode.

Teken een betextureerbare bedding als 2D-polygoon.

Na het invoegen van het object kan je de parameters ervan wijzigen via het Infopalet.

Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.Klik hier om de velden te tonen/te verbergen.

Veld

Omschrijving

Drempelwaarde

Vul een positieve waarde in om de horizontale afstand te herdefiniëren tussen de dichtstbijzijnde gedeeltes van twee aangrenzende onderdelen van het bewerkingsobject. Naarmate de afstand groter is, wordt de polygoon die het bewerkingsobject voorstelt, eenvoudiger. Met een kortere afstand neemt het aantal hoekpunten, waarmee je het terreinmodel kunt bewerken, toe. Als je de waarde 0 (nul) ingeeft, wordt er geen vereenvoudiging toegepast op het bewerkingsobject.

Aantal controlepunten

Dit is het aantal controlepunten dat gecreëerd werd door het bewerkingsobject om het terreinmodel te bewerken.

Toepassen op

Selecteer of je het bewerkingsobject wilt toepassen op het huidige of op het toekomstige terreinmodel.

Terreinmodel bijwerken

Selecteer om het terreinmodel bij te werken met eventuele terreinmodelbewerkingen.

Wanneer de hoogtelijnen van het terreinmodel vanwege de bijwerkhandeling buiten de opgegeven minimum-/maximumhoogte valt (zoals opgegeven bij de instellingen), verschijnt er een waarschuwing. Via dit dialoogvenster kan je het bereik aanpassen.

Configuratie

Selecteer het type bewerkingsobject dat je wilt tekenen.

Toon oppervlak in 3D

In 3D-aanzichten, stelt het bewerkingsobject voor met een 3D-Polygoon. Dit is handig wanneer je werkt met een bewerkingsobject onafhankelijk van een terreinmodel, of wanneer het nuttig is om het bewerkingsobjct te bekijken op het terreinmodeloppervlak in 3D-aanzichten. Vink deze optie uit om de geometrie te verbergen en de betextureerbare bedding enkel met zijn textuur weer te geven.

Betextureerbare bedding

Textuur van klasse

Selecteer <Verharding> om de gespecificeerde textuur voor de verharding klase te gebruiken; selecteer een klasse of creëer een nieuwe klasse om de kenmerken en zichtbaarheid van de betextureerbare bedding te bepalen. Zorg dat voor de geselecteerde klasse een textuur is ingesteld in het tabblad Texturen en dat optie Automatisch toekennen is aangevinkt. Zie Concept: Texturen toepassen volgens klasse.

Informatie

Berekeningen bijwerken

Klik op deze knop om de oppervlakte en het volume van dit terreinbewerkingsobject opnieuw te berekenen.

Gegevens oppervlakte en volume

Hier vind je informatie over de oppervlakte en het volume van het terreinbewerkingsobject. Selecteer de eenheden voor de oppervlakte en het volume. Zie Eigenschappen van het terreinmodel voor meer informatie.

Parameters controlepunten

Met deze parameters bewerk je de controlepunten van het pad van de keermuur (zie ) Controlepunten van objecten aanpassen

Zie Texturen creëren voor meer informatie over texturen.

Om de wijziging van de betextureerbare bedding te tonen, klik je in het infopalet op Terreinmodel bijwerken

Render het model van een Renderworks rendermethode om de betextureerbare bedding te zien in de tekening.

Afbeelding op het terreinoppervlak plaatsen

Op het oppervlak van een terreinmodel kan je een afbeelding plaatsen, bijvoorbeeld een luchtfoto van het terrein in kwestie. In tegenstelling tot de betextureerbare bedding, die een terreinbewerkingsobject is, moet je een afbeeldingstextuur toekennen via het tabblad Rendering van het Infopalet. De projectie kan je bewerken met het gereedschap Bewerk projectie.

Om een afbeelding op het terreinoppervlak te plaatsen:

Creëer een afbeeldingstextuur zoals beschreven in Texturen creëren op basis van afbeeldingen.

Selecteer het terreinmodel. Open het tabblad Rendering van het Infopalet en selecteer de afbeeldingstextuur onder het veld Textuur.

Schakel over naar een 3D-aanzicht via het menu Weergave > Standaard aanzichten en render het terreinmodel om de afbeeldingstextuur op het oppervlak weer te geven.

Activeer het gereedschap Bewerk projectie in de set Visualisatie om de afbeeldingstextuur te positioneren, verplaatsen, verschalen of roteren. Deze positie-aanpassingen zijn beperkt tot de 2D-ruimte: het is niet mogelijk om de afbeelding te kantelen.

Vullingen bewerken met het gereedschap Bewerk projectie

Objecttexturen beheren vanuit het infopalet

Het gereedschap Bewerk projectie

Renderworks rendermethodes

Een terreinmodel bijwerken

Concept: Terreinmodelbewerking